LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a pierdut cel mai mare submarin nuclear din lume. Războiul de „trei zile” care durează de un an. Rușii așteptau victoria în doar trei zile
Planurile militare rusești capturate au dezvăluit, de exemplu, că Kremlinul se aștepta ca forțele ruse să captureze Kievul în câteva zile, serviciile de informații ruse se așteptau ca armata ucraineană să se prăbușească, iar propagandiștii de la Kremlin au publicat preventiv un articol prescris care lăuda „victoria” Rusiei pe 26 februarie 2022.
Atac cu drone în Ucraina. Foto: Profimedia
UPDATE 06.20 Rusia a pierdut cel mai mare submarin nuclear din lume: ce s-a întâmplat. Rusia a scos „la pensie” submarinul nuclear greu „Dmytro Donsky”, care era cel mai mare din lume din punct de vedere al tonajului. Acest lucru a fost anunțat de șeful mișcării de sprijinire a flotei rusești, Volodymyr Maltsev, scrie agenția rusă de știri TASS. Distrugerea sa va avea loc la baza navală din Severodvinsk și se va produce în același timp cu alte două submarine ale aceluiași proiect cu indice 941. Submarinul „Dmytro Donsky” a fost inclus în compunerea flotei ruse în 1980, ca parte a proiectului 941. Deplasmentul său era de 48 mii de tone. Pentru o vreme, acest submarin a fost cel mai mare ca dimensiune (172 m lungime și 23 m lățime).
UPDATE 05.46 Putin a ignorat în mod constant, a întârziat sau a implementat doar parțial câteva decizii pragmatice probabil necesare cu privire la invazia sa. Putin a fost reticent să ordone mobilizarea completă după capturarea costisitoare a Severodonețkului și Lysychanskului în iunie-iulie 2022 și a mai multor ofensive nereușite care au epuizat o mare parte din armata sa convențională. Putin a ignorat apelurile repetate din partea comunității naționaliste ruse din mai 2022 de a mobiliza rezerviștii, de a declara război Ucrainei, de a implementa legea marțială în Rusia și de a moderniza sistemul de convocare militară. Probabil că Putin s-a temut că va antagoniza societatea rusă și, în schimb, a prioritizat în timpul verii recrutarea și construirea de formațiuni armate neregulate relativ ineficiente. Putin a încercat, de asemenea, să mențină fațada unui război limitat pentru a proteja o mare parte din societatea rusă de amploarea și costul războiului rusesc din Ucraina. De asemenea, Putin nu a avut multe apariții publice legate de efortul de război de la începutul războiului până la jumătatea lunii decembrie. În plus, Putin nu a încercat să reducă la tăcere grupul mare de bloggeri ruși pro-război și ultra-naționaliști și personalitățile publice care au susținut obiectivele de război ale lui Putin, dar a început să critice ceea ce ei au perceput ca fiind un efort de război rusesc fără inimă.
UPDATE 05.22 Putin a continuat să aleagă opțiuni comparativ mai puțin riscante, chiar și atunci când s-a confruntat cu eșecuri militare în spirală în toamna anului 2022. Putin a început să accepte doar politici nepopulare – și potențial riscante – la nivel intern, cum ar fi declarația de mobilizare parțială sau extinderea legii marțiale, la mult timp după ce a apărut situația îngrozitoare de pe linia frontului, în urma succeselor ucrainene. Putin ar fi putut anunța un efort de mobilizare mai mare decât cei 300.000 de militari raportați, dar probabil că s-a temut că perspectiva deja nepopulară de mobilizare i-ar afecta și mai mult popularitatea în societatea rusă. Putin a depus, în plus, un efort retoric semnificativ pentru a minimiza mobilizarea, definindu-o drept mobilizarea rezerviștilor selecționați, în ciuda faptului că centrele de recrutare militare ruse nu au putut implementa o astfel de campanie țintită. De asemenea, Putin nu a declarat oficial legea marțială în afara regiunilor Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk, și a obligat în schimb zonele din afara Ucrainei să construiască cadrul legal necesar pentru a sprijini mobilizarea Rusiei. De asemenea, Putin i-a liniștit pe bloggeri doar în mod selectiv, îndeplinind unele dintre cerințele lor, cum ar fi lansarea unei campanii de „de represalii” împotriva infrastructurii energetice ucrainene, în timp ce s-a abținut de la implementarea altor cereri în consecință, cum ar fi definirea clară a granițelor pretinse ale Rusiei.
UPDATE 04.51 Fostul ministru ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a declarat că oficialii ucraineni se așteaptă la posibile operațiuni ofensive rusești înainte de aniversarea invaziei Ucrainei din 24 februarie. El a remarcat însă că nu există grupuri de atac rusești în apropierea orașului Harkov.
UPDATE 04.18 Oficialii americani au declarat că Rusia și Iranul intenționează să construiască o fabrică în Rusia pentru a produce până la 6.000 de drone pentru luptă. O sursă rusă a susținut că firma rusă de arme Lobaev Arms începe să dezvolte și să producă aceste drone.
UPDATE 03.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminnei. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au lansat operațiuni ofensive reînnoite la nord-vest de Svatove în ultimele zile.
UPDATE 03.07 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în jurul orașului Bakhmut. Bloggerii ruși se contrazic cu privire la retragerea forțelor ucrainene din Bakhmut, deoarece finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin a negat pretențiile privind retragerea forțelor ucrainiene din oraș. ISW continuă să evalueze că forțele ruse sunt probabil în imposibilitatea de a forța o retragere iminentă a Ucrainei din Bakhmut. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene transferă rezerve în direcția Vuhledar.
UPDATE 02.45 Imaginile din satelit geolocate arată că forțele ruse au construit o bază fortificată pe Capul Arabat, în nord-estul Crimeei, între 18 octombrie 2022 și 21 ianuarie 2023.
UPDATE 02.17 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să importe personal medical din Rusia. Medicii din Rusia sunt folosiți pentru a trata personalul militar rănit în Oblastul Luhansk ocupat. Acest fapt susține evaluarea ISW că forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă reînnoită în Oblastul Lugansk.
UPDATE 01.42 ISW evaluează că Kremlinul și Ministerul rus al Apărării (MOD) implementează cu întârziere reforme militare la scară largă și deși tratează invazia din Ucraina ca pe un război prelungit și major – totuși Putin continuă un model rezervat similar de luare a deciziilor. ISW a evaluat pe 15 ianuarie că Kremlinul face cu întârziere mobilizarea personalului, reorganizarea și acțiunile industriale pe care în mod realist ar trebui să le aibă înainte de a lansa invazia Ucrainei în februarie 2022. Cu toate acestea, Putin este evident reticent să anunțe un al doilea val de mobilizare. oficialii americani și occidentali remarcând că Putin înclină din nou spre efectuarea unei „mobilizări tăcute” din cauza preocupărilor legate de nepopularitatea extremă a primului val de mobilizare. În plus, Putin efectuează sondaje pentru a evalua percepția rușilor despre mobilizare și nu s-a hotărât când să înceapă mobilizarea ulterioară, în ciuda faptului că ministrul Apărării, Șoigu, a anunțat reforme ample pentru a crește forța de luptă a Forțelor Armate Ruse pe 17 ianuarie. ISW a observat, de asemenea, mesaje contradictorii din partea oficialilor Dumei de Stat ruse și a reprezentanților Kremlinului cu privire la modificările aduse protocoalelor de mobilizare și recrutare, indicând posibil că Putin a ordonat pregătirea acestor prevederi, dar este reticent să le anunțe publicului.
UPDATE 01.10 Putin se bazează în special pe un grup de țapi ispășitori pentru a-și asuma în mod public riscuri în locul său și a asuma vina pentru eșecurile militare rusești și politicile nepopulare. Putin permite și uneori a contribuit la criticile bloggerilor ruși la adresa Ministerului Apărării din Rusia pentru a îndepărta vina de la sine. Putin, de exemplu, l-a poziționat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe Ministerul Apărării ca fiind fața celei mai nepopulare decizii pe plan intern de până acum - de a ordona mobilizarea parțială -, punându-l pe Shoigu să explice prevederile privind mobilizarea într-un interviu televizat. Putin a acuzat, de asemenea, în mod repetat Ministerul Apărării Rusiei pentru fiecare problemă legată de execuția mobilizării parțiale și chiar a mustrat în mod public Ministerul Apărării și a cerut acestuia să asculte criticile. Putin a reorganizat în mod repetat structura de comandă a Rusiei de-a lungul războiului și a permis comandanților succesivi să-și asume vina, dând vina pe eșecurile militare rusești pe comandanții individuali, mai degrabă decât pe obiectivul său nerealist și maximalist de a ocupa întreaga Ucraine. Rețelele de propagandă de stat ale lui Putin au atribuit, de asemenea, responsabilitatea pentru controversata retragere a Rusiei din regiunea Herson (dreapta) de pe malul vestic și orașul Herson în noiembrie 2022 fostului comandant al Forțelor Armate Ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin (care servește acum în calitate de comandant adjunct al grupării ruse din Ucraina sub noul comandant, generalul de armată Valeri Gerasimov) și Putin nu au comentat această pierdere semnificativă a Rusiei. Putin a folosit în mod regulat Duma de Stat a Rusiei pentru a stabili condiții pentru decizii controversate, pentru a-l încadra pe Putin drept un lider echilibrat. Putin a respins în mod repetat propunerile extreme ale Dumei de Stat a Rusiei, cum ar fi legalizarea Grupului Wagner în Rusia sau angajarea pe deplin la apelurile de naționalizare a proprietăților de la rușii care au fugit din țară în timpul războiului. De asemenea, Putin nu a reușit să se angajeze pe deplin în retorica ultra-naționalistă care decurge în mod natural din invazia sa maximalistă a Ucrainei, în ciuda faptului că a folosit unele dintre elementele acesteia în justificarea sa pentru războiul din Ucraina.
UPDATE 00.27 Reticența lui Putin de a-și asuma riscuri legate direct de războiul său convențional din Ucraina indică faptul că este foarte puțin probabil să urmeze escaladarea nucleară sau războiul cu NATO. ISW a evaluat anterior că amenințările de război convenționale ale Rusiei împotriva NATO nu corespund cu capacitățile Rusiei și că Rusia folosește amenințările nucleare în primul rând pentru a intimida Occidentul. În mod evident, Putin apreciază status quo-ul său intern și încearcă să evite politicile riscante și controversate pentru a-și susține propriile scopuri. Putin continuă, de asemenea, să demonstreze că rămâne un individ calculat, care pune un accent considerabil pe eliminarea riscurilor – chiar dacă percepția sa asupra situației cu care se confruntă este divergentă de la realitate. Putin s-a plasat astfel în mod repetat în poziția de a articula obiective maximaliste și nerealiste, cerând guvernului și armatei sale să le atingă – abținându-se totuși de la a lua deciziile costisitoare pe care le necesită probabil războiul convențional pe scară largă și prelungit în care s-a angajat.
ȘTIRE INIȚIALĂ Deciziile președintelui rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina de la invazia sa inițială cu vicii din 24 februarie 2022 indică o probabilă deconectare între obiectivele sale maximaliste și disponibilitatea sa de a lua deciziile probabil cu risc ridicat necesare pentru a le atinge. Putin a operat probabil sub presupunerea greșită că forțele ruse ar putea forța Kievul să capituleze fără sacrificii militare semnificative și a văzut invazia Rusiei ca un risc limitat și acceptabil. Planurile militare rusești capturate, de exemplu, au dezvăluit că Kremlinul se aștepta ca forțele ruse să captureze Kievul în câteva zile, serviciile de informații ruse se așteptau ca armata ucraineană să se prăbușească, iar propagandiștii de la Kremlin au publicat preventiv un articol prescris care lăuda „victoria” Rusiei pe 26 februarie 2022. Rapoartele conform cărora Putin a respins avertismentele prevenționale ale Băncii Centrale Ruse în februarie 2022 cu privire la efectul unui război din Ucraina asupra viitorului economiei ruse sub sancțiunile aspre occidentale sugerează probabil că Putin a presupus pe nedrept că Occidentul nu va impune costuri majore asupra invaziei sale. Eșecul forțelor ruse în bătălia de la Kiev – și, odată cu acesta, planul de război al Kremlinului – l-a forțat pe Putin să facă față unor decizii complexe în timp ce Kremlinul ducea un război convențional din ce în ce mai costisitor și mai prelungit. Putin, totuși, a rămas reticent să ordone schimbările dificile ale armatei și societății ruse, care sunt probabil necesare pentru a-și salva războiul.
Sursa: adevarul.ro